SUPERPRZEPIS

kartoflanka czosnkowa

         
ocena: 4/5 głosów: 1
kartoflanka czosnkowa

bardzo prosta i przyjemna w smaku sałatka,którą można podawać do wszelkiego rodzaju mięs lub jako oddzielny posiłek.Dla amatorów czosnku.

Składniki:

kartoflanka czosnkowa

 

  • 5 dużych ziemniaków
  • 5 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • główka czosnku
  • pół słoika-około 250ml majonezu(u mnie viniary)
  • 2/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

kartoflanka czosnkowa
Ziemniaki gotujemy w mundurkach.Następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Jeśli są to ziemniaki,które rozpadają się,trzeba poczekać aż ostygną.Ogórków używamy,tych ze słoika,najlepiej domowej roboty lub po prostu tych lepszej jakości z półki sklepowej.Nie mogą to być te pakowane w woreczkach,przesolone,nie nadają się do tej sałatki.Kroimy ogórki w kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.Bardzo drobno siekamy ząbki czosnku i w oddzielnej miseczce wyrabiamy w niej sos-mieszamy ze sobą majonez,jogurt,roztarty czosnek,sól i pieprz.Smakujemy.Dodajemy do sałatki,mieszamy i odstawiamy najlepiej na kilka godzin.
Taka sałatka może stać kilka dni w lodówce i służyć jako przekąska.Ja wolę gdy się bardziej zbiega ale świetnie też smakuje gdy"pływa".