eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kartoflanka Eli z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Żeby urozmaicić zupę ziemniaczaną dodałam do niej białą i czerwoną fasolkę konserwową. Wyszła całkiem pyszna zupa.

Kartoflanka Eli z fasolką

Składniki:

Kartoflanka Eli z fasolką

wywar

składniki zupy

dodatkii

Sposób przygotowania:

Kartoflanka Eli z fasolką

przygotowanie wywaru

Marchewki,pietruszki i seler obrać ze skórki i umyć.Porcję rosołową opłukać,włożyć do garnka,dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać zimną wodą,posolić i ugotować wywar. Wyjąć z wywaru porcję rosołową i ostudzić. Oddzielić mięso od skóry,kości i pokroić.

przygotowanie jarzyn

Kartoflanka Eli z fasolką
Ugotowane jarzyny wyjąć z wywaru i ostudzić.

Z wywaru wyjąć jarzyny i ostudzić.

przygotowanie ziemniaków

Kartoflanka Eli z fasolką
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać ze skórki,umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Kartoflanka Eli z fasolką
1/5 ziemniaków,jedną marchewkę i jedną pietruszkę zmiksować.

Ugotować 1/5 ziemniaków w części wywaru. Do ziemniaków wkroić jedną marchewkę i jedną pietruszkę. Całość zmiksować.

przygotowanie fasoli

Kartoflanka Eli z fasolką
Fasole wyłożyć na durszlak,przelać zimną wodą i odsączyć.

Białą i czerwoną fasolę wylać na durszlak,przepłukać zimną wodą i odsączyć.

przygotowanie jajek

Kartoflanka Eli z fasolką
Jajka wybić do miski i roztrzepać.

Jajka wbijać pojedynczo do kubka i przelewać do miski. Wybite jajka dokładnie roztrzepać.

przygotowanie zupy

Do reszty wywaru dodać pozostałe ziemniaki i ugotować do miękkości. Resztę jarzyn pokroić w kostkę. Do zupy dodać fasolę,pokrojone mięso,jarzyny i zmiksowane ziemniaki. Do zupy wlewać powoli roztrzepane jajka i zagotować. Gotową zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi. Smacznego!


Tagi:

fasolka