Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Kartoflanka Niani :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Następna zupa z cyklu zup Niani . Pożywna . Smaczna . Tania .

Kartoflanka Niani :

Składniki:

Kartoflanka Niani :

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz mielony
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa )
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kminku
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka Niani :
Warzywa utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , porę drobno usiekać . Ziemniaki pokroić w kostkę , a marchew w ozdobne plasterki. Wszystko zalać woda . Zagotować z przyprawami .Na wrzący wywar wrzucać kulki robione z mięsa mielonego ( wielkości orzecha laskowego ) . Gotować 30 minut . Doprawić pieprzem , majerankiem , kminkiem .Wyjąć łyżką cedzakową część ziemniaków , rozetrzeć je widelcem na papkę i włożyć do zupy .Dodać śmietankę i koperek .

Typowe danie jednogarnkowe .

Tagi:

mięso