wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kartoflanka wedlug Wioli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smak zupy ziemniaczanej (kartoflanki) pamietam z czasow dziecinstwa. Dlatego ta zupa czesto gosci w mojej kuchni. Polecam smakoszom zup...

Kartoflanka wedlug Wioli

Składniki:

Kartoflanka wedlug Wioli

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka wedlug Wioli
Cebule obrac, pokroic w kostke lub polplasterki, zeszklic na lyzce masla na patelni. Ziemniaki obrac, umyc, pokroic w kostke. Cebule razem z ziemniakami przelozyc do garnka, zalac bulionem z kostki. Dodac obmyta i pokrojona w kostke lub plasterki marchewke. Gotowac, az warzywa beda miekkie. W trakcie gotowania zupy na odrobinie oleju podsmazyc na zloto boczek, pokrojony w kostke. Dodatkowo ugotowac na twardo jajka, ostudzic, obrac, pokroic i dodac do zupy, razem z podsmazonym boczkiem. Zupe zaprawic smietana, posypac swiezymi ziolami. Podawac goraca. Dla lubiacych zupe w postaci kremu mozna po ostudzeniu zmiksowac ja w blenderze i podawac z grzankami i odrobina startego sera zoltego. MNIAM