Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zwykle to mięso z zupy pozostaje mi do wykorzystania na inną potrawę ( nie lubię ,,upychania " obranego mięsa na którym ugotowano wywar do zupy). Ale czasem jest odwrotnie - ugotowałam skrzydełka bo miałam ochotę na pierogi.

Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie

 

  • 4 duże skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/3 zielonej części pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 suszony grzybek
  • 2 łyżeczki ziaren kminku
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 4 szklanki wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki cieciorki konserwowej ( odsączonej z zalewy)
  • 2 łyżki usiekanego świeżego kopru

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie
Umyć , obrać , przekroić na kawałki warzywa.

Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę łupinek.

Opłukać skrzydełka. Na suchej patelni opiec warzywa.

Ułożyć w garnku skrzydełka , opieczone warzywa , przyprawy i grzybek.

Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę maggi, lekko posolić i gotować ok. godziny na małym gazie.

Wyjąć warzywa i skrzydełka i przecedzić wywar.

Obrać i umyć ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru ziemniaki i kminek - gotować je 20 minut. ( płyn powinien na końcu odparować do 3 szklanek).

Dołożyć cieciorkę- zagotować .Doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Podawać posypaną koperkiem.



*Warzywa z zupy użyć na sałatkę.



**Z obranego od kości mięsa z 2 skrzydełek zrobić pierożki.



*** Z pozostałe 2 skrzydełka udusić w sosie teriyaki ( lub inaczej - coś wymyślę)
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie
Zrumienić warzywa i ugotować ze skrzydełkami
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie
Z wywaru wyjąć warzywa i mięso a sam wywar przecedzić
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie
Dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek - gotować 20 minut
Kartoflanka z ciecierzycą na bulionie
Dołożyć odsączoną z zalewy ciecierzycę - doprawić do smaku