misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kartoflanka z grzybami shiitake

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

coś dla smakoszy grzybów..

Kartoflanka z grzybami shiitake

Składniki:

Kartoflanka z grzybami shiitake

 

  • ziemniaki 140 g
  • wywar mięsny 300 ml
  • grzyby shiitake 100 g
  • zielona pietruszka 2 łodyzki
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • cukru szczypta
  • mleko w proszku chude rozrobione odrobiną wody 2 łyżki
  • chudy jogurt 1 mały kubeczek

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z grzybami shiitake
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry grube mniej więcej na 1cm i gotujemy w wywarze mięsnym do miękkości. Czyścimy grzyby shiitake i kroimy w plasterki. Staranie myjemy pietruszkę i obrywamy wszystkie listki z łodyżek. Ugotowane na miękko ziemniaki miksujemy lub ugniatamy na puree. Plasterki grzybów shiitake podsuszamy krótko w niewielkiej ilości oleju i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przygotowane do tej pory składniki, prócz grzybów, wkładamy do garnka, dolewamy jogurt i krótko zagotowujemy. Dorzucamy grzyby i serwujemy natychmiast dekorując zupę – już na talerzach czy w filiżankach – listkami pietruszki czy odrobiną jogurtu.

Tagi:

grzyby