misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kartoflanka z serem i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udekorować kleksem śmietany. Posypać koperkiem....

Kartoflanka z serem i porem

Składniki:

Kartoflanka z serem i porem

 

  • 1 ziemniak
  • 100g pora (tylko biała część)
  • 1 łyżeczka tłuszczu roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
  • 125ml rosołu drobiowego
  • sól
  • 50 g serka topionego o smaku pomidorowym
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 50g wędzonego łososia
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 1 łyżka posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z serem i porem
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Por umyć, podzielić wzdłuż na pół, pokroić w cienkie paseczki.
Tłuszcz rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, ziemniaki i por. całość podlać rosołem, krótko zagotować, przykryć, gotować 20 minut na średnim ogniu.
Ziemniaki zmiksować na gładko. Dodać serek topiony, dokładnie wymieszać, podgrzać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Łososia pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do zupy. Udekorować kleksem śmietany. Posypać koperkiem.

Tagi:

pory