Kasia i Kurt gotują: Indyk z warzywami

Kurt zaprosił Kasię na wspólne gotowanie w azjatyckim stylu. Efekt? Indyk z warzywami pachnący imbirem i trawą cytrynową.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Kasia i Kurt gotują: Indyk z warzywami

Kasia przekonała się, jak cudowny aromat zyskują warzywa, gdy się doda do nich oleju sezamowego. Nauczyła się też, że imbir najłatwiej obrać… łyżką!

Wystarczy kilka przypraw, by zwykłego indyka zamienić w azjatyckie danie!

Przepis na: Indyka z warzywami




Składniki:

- 4 kawałki piersi indyka
- 3 żółtka
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 100 ml bulionu drobiowego
- sok z 2 limonek
- 4 łyżki miodu
- łyżka posiekanego imbiru
- drobno posiekana gałązka trawy cytrynowej
- 4 pieczarki
- warzywa: marchewka, por, seler, cukinia, 2 liście kapusty pekińskiej, cebula, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- natka kolendry

Wykonanie:
1. Obrałam i pokroiłam imbir. Posiekałam warzywa oraz pieczarki. Na patelni podsmażyłam cebulę, czosnek, po chwili dodałam warzywa.

2. Gdy warzywa usmażyły się na chrupko, doprawiłam je sosami sojowym i ostrygowym, olejem sezamowym oraz posiekaną kolendrą.

3. Wymieszałam żółtka z 2 łyżkami skrobi i odrobiną wody. Indyka zanurzyłam w panierce
i usmażyłam mięso na złoty kolor.

4. Podgrzałam bulion z miodem, imbirem, trawą cytrynową i sokiem z limonki. Dodałam łyżkę skrobi. Po zagotowaniu zdjęłam z ognia. Mięso na talerzu polałam sosem, obok ułożyłam warzywa.