Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kąski kurczaka marynowane w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Brak pomysłu na zakąskę ? Polecam takie o to dość pikantne kaski, które u nas sprawdzają się zawsze :)

Kąski kurczaka marynowane w mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kąski kurczaka marynowane w mleku

 

Sposób przygotowania:

Kąski kurczaka marynowane w mleku
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w około 8 pasków. Do miski wlewamy mleko, wkładamy filet, dodajemy około 1/3 łyżeczki papryki ostrej oraz pieprz, mieszamy i marynujemy około 30 minut. Następnie filet obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kąski kurczaka i smażymy do zarumienienia co pewien czas przewracając. Wyciągamy na papierowe ręczniki by ciągły nadmiar tłuszczy. Podajemy z ulubionym sosem.
Kąski kurczaka marynowane w mleku
Etap 1 filet myjemy i kroimy w paski - około 8 sztuk z jednego fileta
Kąski kurczaka marynowane w mleku
Etap 2 wkładamy do mleka kąski kurczaka i dodajemy paprykę i pieprz
Kąski kurczaka marynowane w mleku
Etap 3 kaski kurczaka obtaczamy w mące pszennej
Kąski kurczaka marynowane w mleku
Etap 4 kaski kurczaka smażymy na złoto przewracając co pewien czas na patelni