SUPERPRZEPIS

Kąski sojowe na ostro

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kąski sojowe na ostro Więcej zdjęć (4)

Szybka i smaczna zakąska na wieczór ze znajomymi

Składniki:

Kąski sojowe na ostro

 

  • 100g kotlecików sojowych
  • 2 jajka
  • pół szklanki panierki pikantnej do kurczaka
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • szczypta papryki słodkiej
  • kostka rosołowa
  • 1 l wody

 

 

Sposób przygotowania:

Kąski sojowe na ostro
W garnku nastawiamy 1 l wody dodajemy kostkę rosołową, kiedy bulion się zagotuje wkładamy kotleciki sojowe i gotujemy około 3-4 minuty. Odcedzamy, czekamy aż ostygną (możemy pokroić je w cieniutkie paski bądź w trójkąciki), w tym czasie rozbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką wszystko dokładnie mieszamy, do drugiej miseczki wsypujemy otręby i panierkę - mieszamy aby się dokładnie połączyły. Kotleciki sojowe maczamy w jajko następnie w panierce i smażymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron, układamy na papierowym ręczniku kuchennym aby odsączyć tłuszcz, Układamy na talerzu, podajemy z sosem chili i serowym bądź czosnkowym. Smacznego
Kąski sojowe na ostro
Kotleciki sojowe gotujemy około 3-4 minuty w bulionie
Kąski sojowe na ostro
Jajko przyprawiamy ulubionymi przyprawami, panierkę łaczymy z otrębami
Kąski sojowe na ostro
Opanierowane kotleciki smazymy na rozgrzanej oliwie z dwóch stron.