Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kąski z udek w miodzie i cayenne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tania, szybka i smaczna przekąska albo pyszne danie na obiadek. Miód i czerwony pieprz w towarzystwie cytryny znakomicie się sprawdzają.

Kąski z udek w miodzie i cayenne  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kąski z udek w miodzie i cayenne

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oregano
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Kąski z udek w miodzie i cayenne
Z udek usuwamy skórę i tłuszcz. Odcinamy spore kawałki obijając kości. Zalewamy zimną wodą aby wymokło, po około 30 minutach przekładamy na sito. Z pozostałej reszty składników (bez sezamu) robimy marynatę i mocno nią nacieramy suche mięso. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika( 200 stopni) pieczemy około 20 – 30 min na koniec smarujemy resztkami marynaty i posypujemy sezamem. Pieczemy jeszcze chwilę aż sezam nabierze ładnego kolorku i zrobi się bardziej aromatyczny.
Kąski z udek w miodzie i cayenne
Obrane ze skóry udka, oddzielamy od kości i zalewamy wodą.