Kasza dobrze ugotowana - proporcje

Jak polubić kasze? Warto nauczyć się je dobrze gotować. Odpowiednio przyrządzone mają niezapomniany smak!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kasza dobrze ugotowana - proporcje
Właściwie ugotowana kasza jest miękka i sprężysta.

Drobne kasze typu :manna,kukurydziana ,przyrządza się na gęsto. Grubsze np :gryczana, pęczak - najsmaczniejsze są podane na sypko. By kasza miała odpowiednią gęstość trzeba właściwie dobrać proporcje kaszy i wody oraz przestrzegać czasu gotowania.

NA SYPKO Na każde 100 g kaszy gryczanej najlepiej użyć 200 ml wody. Knasz 100g kaszy jaglanej lub perłowej 250 ml, a pęczaku 300 ml. Kasze wsypuje się na osolony wrzątek i gotuje aż wchłonie cały płyn. Potem garnek najlepiej owinąć w koc i odstawić na 1 godzinę.

NA GĘSTO
każde 100 g kaszy zalewa się 300 ml gorącego płynu. Dodaje sól i gotuje pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem kaszę warto wymieszać z odrobiną masła lub oleju, wtedy się nie poskleja. Kasze w torebkach przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.