jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kasza z boczniakami, chrupiącą cykorią i wiórami wędzonego oscypka to smaczna propozycja wegetariańskiego obiadu.

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem

 

  • 25 dag boczniaków
  • 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 cykorie
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 oscypka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • kiełki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem
Boczniaki czyścimy, odcinamy twarde ogonki, kapelusze siekamy na cieniutkie paseczki. Obieramy cebulę i siekamy ją drobno. Na łyżce masła szklimy cebulkę, dodajemy boczniaki i przesmażamy z cebulą do chwili, aż lekko się zarumienią.Dodajemy kaszę,orzechy, po czym doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Smażymy grzyby z kaszą przez chwilę po czym podlewamy śmietanką. Obieramy część liści z cykorii do dekoracji. Pozostałe przekrawamy na pół, wycinamy gorzkie środki po czym kroimy w paseczki. Dodajemy cykorię do kaszy z grzybami. Doprawiamy ostateczniedanie do smaku.Podajemy na talerzach udekorowane listkami cykorii, wiórkami oscypka i kiełkami.
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem
Boczniaki czyścimy, odcinamy twarde ogonki, kapelusze siekamy na cieniutkie paseczki.
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem
.Dodajemy do grzybów kaszę, po czym doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem
Dodajemy cykorię oraz orzechy do kaszy z grzybami.
Kasza gryczana z boczniakami i oscypkiem
Obieraczką do warzyw ścinamy wióry oscypka do dekoracji kaszy.