jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z cukinią i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna, tymiankowa kasza z chrupiącymi warzywami, cukinią i groszkiem cukrowym wyśmienicie smakują w letnie gorące dni z dodatkiem kubka kefiru.

Kasza gryczana z cukinią i groszkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kasza gryczana z cukinią i groszkiem

 

  • 200 g kaszy ugotowanej na sypko (gryczana, perłowa, jaką lubisz)
  • 1 duza cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżeczka tymianku (suszonego lub posiekanego świeżego)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • około 200 g groszku cukrowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z cukinią i groszkiem
Obieramy groszek cukrowy z końcówek i wiekszą część kroimy w paseczki razem z łupinami. Obieramy cebule i kroimy ją w kostkę. Myjemy cukinię, ścinamy jej końce i kroimy ją w kostkę. Szklimy cebulę na łyżce masła sklarowanego po czym dodajemy cukinię oraz groszek.Smażymy wszystko razem kilka minut, by warzywa pozostały chrupkie po czym dodajemy kaszę i tymianek. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym po czym trzymamy ją na małym ogniu około 5 minut. Podajemy kaszę z warzywami w miseczkach udekorowaną strąkami groszku cukrowego.
Kasza gryczana z cukinią i groszkiem
Podlewamy zawartość rondla kilkoma łyżkami wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym po czym trzymamy ją na małym ogniu około 5 minut.