halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kasza gryczana z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaszę gryczaną trzeba od czasu do czasu jeść ponieważ jest zdrowa . Z sosem koperkowym i jajkami jest smaczna.

Kasza gryczana z sosem

Składniki:

Kasza gryczana z sosem

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z sosem
Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać, koperek umyć, posiekać. Kaszę gryczaną wypłukać, wsypać do rondelka z rozgrzaną łyżką oliwy, chwilę smażyć mieszając. Następnie zalać 2,5 szklanki wody wrzącej, posolić do smaku. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu do wchłonięcia się wody. Bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, dodać obraną cebulę oraz posiekany koperek. Gotować 10 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Zrobić zasmażkę z mąki i oleju, rozprowadzić w sosie. Rozłożyć na talerze porcje kaszy gryczanej, po 2 jajka, polać sosem koperkowym.