jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kasza gryczana z sosem grzybowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polska gryka z polskim leśnym grzybkiem

Kasza gryczana z sosem grzybowym.

Składniki:

Kasza gryczana z sosem grzybowym.

 

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 kg grzybów leśnych (moga być mrożone)
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietanki (ekologicznej)
  • szczypior i pietruszka do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z sosem grzybowym.
Ugotuj kaszę gryczaną na sypko z dodatkiem 1/2 łyżki masła i soli do smaku - trzymaj ją w cieple (np. pod kołdrą) dopóki nie zrobisz sosu. Na patelni - na rozgrzanym maśle zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone grzybki - przesmaż je chwilkę, podlej wodą (niewielką iloscią) i zacznij dusić na wolnym , ażi będą miękkie. Na końcu posól i popieprz do smaku. Dodaj mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody, a na końcu dodaj zahartowaną eko- śmietankę. Dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem czarnym - do smaku. Blanszuj liście kapusty we wrzątku, po chwili spłucz je zimną wodą.Na talerzach ułóż połówki liści kapusty (bez grubego nerwu liściowego) ,nałóż kaszę. W środku kaszy zrób wgłębienie - włóż w nie sos z grzybami.
Udekoruj szczypiorem i posyp natką pietruszki.