mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste, bardzo smaczne danie z kaszy i pieczarek:)

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2

  • szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • łyżka masła
  • sól

  • Sos:
  • 20-25 dkg pieczarek
  • średnia cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżka sosu grzybowego
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2

Łyżkę masła rozgrzewam w rondlu, dodaję suchą kaszę i podsmażam chwilę. Wlewam wrzącą wodę, dodaję do smaku i gotuję całość na niewielkim ogniu do chwili. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmuję rondel z ognia, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce okryte np. kocem. Pieczarki myję, kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kosteczkę cebulę, dodaję masło i pokrojone pieczarki. Smażę aż pieczarki będą miękkie. Wtedy dodaję łyżkę sosu grzybowego w proszku i wlewam do sosu szklankę wody. Mieszam dokładnie i gotuję, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorącą kaszę wykładam na talerze, polewam sosem pieczarkowym. Danie podaję z kilkoma korniszonami.

Redakcja poleca: