Strona główna Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2

mycha - Przepis na: Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2 offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Proste, bardzo smaczne danie z kaszy i pieczarek:)


trudność: łatwe
czas:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2 - SKŁADNIKI:

  • szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • łyżka masła
  • sól
  • Sos:
  • 20-25 dkg pieczarek
  • średnia cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 1 łyżka sosu grzybowego
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • olej i masło do smażenia

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2 - PRZYGOTOWANIE:

Łyżkę masła rozgrzewam w rondlu, dodaję suchą kaszę i podsmażam chwilę. Wlewam wrzącą wodę, dodaję do smaku i gotuję całość na niewielkim ogniu do chwili. Gdy kasza wchłonie wodę, zdejmuję rondel z ognia, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce okryte np. kocem. Pieczarki myję, kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju smażę posiekaną w kosteczkę cebulę, dodaję masło i pokrojone pieczarki. Smażę aż pieczarki będą miękkie. Wtedy dodaję łyżkę sosu grzybowego w proszku i wlewam do sosu szklankę wody. Mieszam dokładnie i gotuję, aż sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Gorącą kaszę wykładam na talerze, polewam sosem pieczarkowym. Danie podaję z kilkoma korniszonami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kasza gryczana z sosem pieczarkowym 2  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Kaszka z czereśniami Kasza gryczana z kurkami Kasza gryczana z warzywami
Bulgur z warzywami Kasza gryczana z drobiowo-koperkowym sosem Gulasz z kaszą i cukinią
Kotleciki z kaszą i kapustą Kuskus z cukinią i bobem Kasza jaglana w botwince
Pizza z kaszą jęczmienną Sałatka pęczakowa Eli z bobem Kotleciki z kaszy gryczanej

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj