Strona główna Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!

Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!

Pyza - Porady kulinarne: Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz! offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

To tak zwana, jagły czyli kasza z łuskanego ziarna prosa.


Kiedyś była bardzo popularna - dzisiaj już nieco zapomniana a szkoda. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Zawartość delikatniejszej niż w innych kaszach, skrobii jest na poziomie ok.65%, do tego zawiera o 1/10 mniej białka i jest kaszą bezglutenową! Można ją stosować w diecie lekkostrawnej (jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych!), podawać dzieciom cierpiącym na celiaklię. Kasza jaglana, jako jedyna z kasz, jest zasadotwórcza a to bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Zawiera, oprócz znacznej ilości witamin z grupy B, także lecytynę, wapń, fosfor, potas i aminokwasy, w tym tryptofan. Dostarcza, co prawda mniej niż inne kasze, ale za to pełnowartościowego białka. Żadna inna kasza nie ma w swoim składzie tyle żelaza co jagły. Zawiera także krzemionkę, która rzadko występuje w żywności a ma wspaniały wpływ na włosy, paznokcie, skórę i zbawienny wpływ na nasze stawy. Poleca się ją przy chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek oraz przy stanach wyziębienia organizmu. Usuwa tzw. wilgoć z organizmu - podaje się ją więc przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także rekonwalescentom po operacjach. Najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jest gotowana na sypko w mieszance wody i mleka. Można ją podawać do duszonych mięs, z owocami, w zupach, zapiekankach. Można też przygotować z niej kleik dla osób chorych czy małych dzieci. Grubo mielona, może stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach. Sucha - dobrze się przechowuje w szczelnym pojemniku więc powinniśmy zawsze mieć ją w spiżarni i korzystać z jej dobrodziejstw.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!  
A.B.

A.B.
offline

2009-08-14 21:23
Jadłam kiedyś jaglaną kaszę na wyjeździe z rękodziełem,na weselu kurpiowskim ze skwareczkami i ogórkiem kiszonym,pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-08-14 22:33
A ja probowalam sie zaprzyjaznic z kasza jaglana, ale z marnym skutkiem. To byly poczatki mojej przygody z kucharzeniem i chyba nienajlepsze. Bardzo chetnie sprobowalabym jakiegos dania z tym rodzajem kaszy. Artukul swietny!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Renata
gość

2010-02-14 20:17
Wspaniała;moja królowa.Bezkrytycznie jem ją codziennie od 2 miesięcy,choć wcześniej kłuła mnie w zęby,hihi.Teraz jem ją nawet 2-3 razy dziennie (na ciepło z tuńczykiem na śniadanie, z zupą lub rybą na obiad,z kefirem lub fetą na kolację.Sama z olejem też jest świetna.Efekty?Sytość,brak apetytu na słodkie,ładne włosy,zdrowa cera i paznokcie z połyskiem.Ponadto-świetne samopoczucie.Dziś 2 dzień walczę z przeziębieniem-- jagły sprawiły,że już jutro wracam do pracy.Polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

d
gość

2010-02-24 09:45
duap npalda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

iza
gość

2010-03-21 18:35
jest mdła, jak ją ożywić?
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2010-03-23 16:09
iza napisał(a):

jest mdła, jak ją ożywić?

sosem, warzywami, ziołami...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

basiaaaa
gość

2010-05-04 13:32
jest prawie bez smaku więc wszysko z niej można zrobić, polecam do gołąbków zamias ryżu
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Basia
gość

2010-12-12 13:17
A ja robię ja tak: cebulę pokroic i zeszklic na oliwie dodac przeciśniety czosnek i przecież pomidorowy, chwile przesmazyc, wsypac uprzednio spażoną kaszę jaglana ( koniecznie przepłukac i spażyc) wlac pótorej szkalnki gorąca wodę osolonej, dodac pokrojona papryke ( polowe czerwonej) tabasco- ile kto chce i papryke słodka w proszku 1 łyzeczkę, zamieszac i przykryc i dusic 10 minut, mieszac co jakiś czas...: nastepnie patelnię lub garnek zdjąc z ognia zawinąc w ręcznik i na 20 minut dac pod kołdrę aby kasza doszła do siebie. Na koniec dodac natkę pietruszki i wymieszac. Kasza super smakuje z uprzednio wysmażona na patelni szynka serano.
Jest rewelacyjna. Polecam.


Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane