Strona główna Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!

Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!

Pyza - Porady kulinarne: Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 1
Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

To tak zwana, jagły czyli kasza z łuskanego ziarna prosa.


Kiedyś była bardzo popularna - dzisiaj już nieco zapomniana a szkoda. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Zawartość delikatniejszej niż w innych kaszach, skrobii jest na poziomie ok.65%, do tego zawiera o 1/10 mniej białka i jest kaszą bezglutenową! Można ją stosować w diecie lekkostrawnej (jest jednym z najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych!), podawać dzieciom cierpiącym na celiaklię. Kasza jaglana, jako jedyna z kasz, jest zasadotwórcza a to bardzo ważne w naszej codziennej diecie. Zawiera, oprócz znacznej ilości witamin z grupy B, także lecytynę, wapń, fosfor, potas i aminokwasy, w tym tryptofan. Dostarcza, co prawda mniej niż inne kasze, ale za to pełnowartościowego białka. Żadna inna kasza nie ma w swoim składzie tyle żelaza co jagły. Zawiera także krzemionkę, która rzadko występuje w żywności a ma wspaniały wpływ na włosy, paznokcie, skórę i zbawienny wpływ na nasze stawy. Poleca się ją przy chorobach trzustki, wątroby, jelit, nerek oraz przy stanach wyziębienia organizmu. Usuwa tzw. wilgoć z organizmu - podaje się ją więc przy przeziębieniach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych a także rekonwalescentom po operacjach. Najsmaczniejsza i najdelikatniejsza jest gotowana na sypko w mieszance wody i mleka. Można ją podawać do duszonych mięs, z owocami, w zupach, zapiekankach. Można też przygotować z niej kleik dla osób chorych czy małych dzieci. Grubo mielona, może stanowić zamiennik mąki w niektórych wypiekach. Sucha - dobrze się przechowuje w szczelnym pojemniku więc powinniśmy zawsze mieć ją w spiżarni i korzystać z jej dobrodziejstw.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Kasza jaglana - królowa wszystkich kasz!  
A.B.

A.B.

2009-08-14 21:23
Jadłam kiedyś jaglaną kaszę na wyjeździe z rękodziełem,na weselu kurpiowskim ze skwareczkami i ogórkiem kiszonym,pycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-08-14 22:33
A ja probowalam sie zaprzyjaznic z kasza jaglana, ale z marnym skutkiem. To byly poczatki mojej przygody z kucharzeniem i chyba nienajlepsze. Bardzo chetnie sprobowalabym jakiegos dania z tym rodzajem kaszy. Artukul swietny!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Renata
gość

2010-02-14 20:17
Wspaniała;moja królowa.Bezkrytycznie jem ją codziennie od 2 miesięcy,choć wcześniej kłuła mnie w zęby,hihi.Teraz jem ją nawet 2-3 razy dziennie (na ciepło z tuńczykiem na śniadanie, z zupą lub rybą na obiad,z kefirem lub fetą na kolację.Sama z olejem też jest świetna.Efekty?Sytość,brak apetytu na słodkie,ładne włosy,zdrowa cera i paznokcie z połyskiem.Ponadto-świetne samopoczucie.Dziś 2 dzień walczę z przeziębieniem-- jagły sprawiły,że już jutro wracam do pracy.Polecam
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

d
gość

2010-02-24 09:45
duap npalda
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

iza
gość

2010-03-21 18:35
jest mdła, jak ją ożywić?
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2010-03-23 16:09
iza napisał(a):

jest mdła, jak ją ożywić?

sosem, warzywami, ziołami...
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

basiaaaa
gość

2010-05-04 13:32
jest prawie bez smaku więc wszysko z niej można zrobić, polecam do gołąbków zamias ryżu
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Basia
gość

2010-12-12 13:17
A ja robię ja tak: cebulę pokroic i zeszklic na oliwie dodac przeciśniety czosnek i przecież pomidorowy, chwile przesmazyc, wsypac uprzednio spażoną kaszę jaglana ( koniecznie przepłukac i spażyc) wlac pótorej szkalnki gorąca wodę osolonej, dodac pokrojona papryke ( polowe czerwonej) tabasco- ile kto chce i papryke słodka w proszku 1 łyzeczkę, zamieszac i przykryc i dusic 10 minut, mieszac co jakiś czas...: nastepnie patelnię lub garnek zdjąc z ognia zawinąc w ręcznik i na 20 minut dac pod kołdrę aby kasza doszła do siebie. Na koniec dodac natkę pietruszki i wymieszac. Kasza super smakuje z uprzednio wysmażona na patelni szynka serano.
Jest rewelacyjna. Polecam.


Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane