Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kasza jaglana w botwince

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kasza jaglana z mięsem owinięta w liściach botwinki. Danie jest lekkie i szybko znika. Idealne na przystawkę.

Kasza jaglana w botwince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jaglana w botwince

 

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 250 g mięsa drobiowo-wieprzowego
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2-3 dymki
  • szczypior
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz czarny
  • liście botwiny

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana w botwince
Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić. Mielone mięso podsmażyć krótko na patelni i dodać posiekaną cebulę. Chwilę poddusić. Dodać przecier, musztardę i pieprz ziołowy. Wymieszać z kaszą jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior. Liście botwinki najlepiej wybrać jak największe. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3min. Następnie gorącą wodę zlać i zalać zimną. Liście zmiękną. Osuszyć. Nakładać porcję kaszy na liściu i zwijać podobnie jak gołąbki w kapustę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć liśćmi botwiny. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-30min. Smacznego!
Kasza jaglana w botwince
Ugotować kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu.
Kasza jaglana w botwince
Mięso chwilę podsmażyć i dodać posiekaną dymkę.
Kasza jaglana w botwince
Do mięsa dadać musztardę, przecier i pieprz ziołowy.
Kasza jaglana w botwince
Liście botwiny włożyć do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą.