olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Kasza jaglana z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 270
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mmój sprawdzony sposób na zdrowe i pyszne śniadanie, zwłaszcza w mroźne, zimowe poranki. Ta potrawa syci na długi czas i stawia na nogi lepiej niż kawa. Polecam, nie tylko miłośnikom zdrowej kuchni. Zimą można użyć mrożonych jagód.

Kasza jaglana z bananami

Składniki:

Kasza jaglana z bananami

 

  • 8 łyżek kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka,
  • ok. 1/4 szklanki wody,
  • duży, dojrzały banan,
  • garść jagód (lub borówki amerykańskiej),
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka syropu klonowego,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z bananami
1. Mleko wymieszać z 1/4 szklanki wody i zagotować, dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli oraz wsypać kaszę, wymieszać. Gotować do miękkości kaszy (ok. 15-20 minut), do momentu aż wchłonie całe mleko. Trzymać w cieple. 2. Banana i jagody umyć, dokładnie osączyć. Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. 3. Gorącą kaszę wymieszać z masłem orzechowym, wykładać na talerze, posypać plasterkami banana i jagodami (owoce lekko wcisnąć w kaszę), skropić syropem klonowym i od razu podawać.