Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaszę jaglaną uwielbiam na słodko i na wytrawnie. Jest bardzo smaczne i zdrowa. Taka kasza z jabłkami jest bardzo pyszna. Można ją przygotować na podwieczorek lub deser. Jabłka pysznie pachną kardamonem. Polecam.

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

Składniki:

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z prażonymi jabłkami
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy. Można użyć kaszę w woreczku, wtedy ugotowaną kaszę wyjmujemy do miseczki.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.

4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego.



Rady: Z przepisu wychodzi dwie takie porcje jak na zdjęciu.