jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszna wiosenna zestawienie kaszy jaglanej z nowalijkami. Rozlewające , delikatne jajko doskonale neutralizuje ostry smak rukoli i rzodkiewki. Gorąco polecam!!

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym

ETAP 1

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym
Na sypko gotujemy kasze jaglaną

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i odsączamy. Wodę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Do gotowej wsypujemy kaszę, dodajemy sól i łyżkę oleju.

Na wolnym ogniu gotujemy kaszę do momentu jak wchłonie wodę. Gotową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na około 15 minut pod przykryciem by „doszła”.

ETAP 2

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym
Umytą i osuszona rukolę kroimy na mniejsze części

Miedzy czasie rukolę kroimy na mniejsze części.

ETAP 3

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym
Przygotowaną rukolę obsmażamy

Pokrojoną przysmażamy w niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci na objętości. Doprawiamy ją do smaku.

ETAP 4

Kasza jaglana z rukolą i jajkiem sadzonym
Łączymy przygotowane składniki sałatki

Rzodkiewki myjemy, osuszamy i każdą przekrawamy na 4 części. Szczypiorek drobno siekamy.
Przygotowaną rukolę, szczypiorek i rzodkiewki łączymy z kaszą. Doprawiamy ją do smaku.

Kaszę porcjujemy na talerze. Na patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak by żółtko pozostało płynne.

Gotowe jajka wykładamy na kaszę. Danie podajemy na ciepło.


Tagi:

sałatka kasza