Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kasza jaglana ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla smakoszy kaszy i nie tylko

Kasza jaglana ze śliwkami

Składniki:

Kasza jaglana ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana ze śliwkami
Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać masło, sól i łyżeczkę cukru pudru. Gotować na sypko do miękkości. Śliwki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru , połączyć z wystudzoną kaszą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wykładać kaszę na przemian z wypestkowanymi śliwkami. Kaszę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.