Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Kasza jęczmienna z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaszę jęczmienną z pieczarkami podawać jako danie główne z warzywami, np. surówką.

Kasza jęczmienna z pieczarkami

Składniki:

Kasza jęczmienna z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna z pieczarkami
Wodę z dodatkiem masła zagotować. Wrzucić do niej kaszę i mieszając zagotować. Zostawić na małym ogniu, pod przykryciem, aż zmięknie. Śliwki ugotować i zetrzeć, zmieszać z kaszą. Pieczarki wyczyścić i pokroić w talarki, podsmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z pieczarkami, doprawić. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć warstwę kaszy, warstwę mięsa i tak na przemian, na wierzchu ma być kasza. Na końcu posypać tartym żółtym serem i zapiec w piekarniku, aż się rozpuści.