Słownik kulinarny

k

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana
fot. Fotolia
Kasza kukurydziana – wyrabiana jest z ziaren kukurydzy, które wcześniej ulegają obłuszczeniu i połamaniu. Jest to kasza, która charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami, żółtym kolorem i lekko gorzkim smakiem. Chociaż nie przoduje w rankingu kasz pod względem zawartości witamin i minerałów, jednak mimo to ma swoje atuty. We Włoszech zyskała popularność dzięki polencie. W Rumunii zaś przygotowuje się z niej mamałygę.

Zawartość

Brak glutenu oraz lekkostrawność to jedne z najcenniejszych właściwości kaszy kukurydzianej. Dzięki nim kasza ta nie osłabia pracy układu pokarmowego. Ponadto, zawiera w sobie luteinę ważną dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Znajdziemy w niej także witaminy B1 , PP, E, A oraz beta-karoten. W porównaniu z innymi kaszami, to właśnie kasza kukurydziana zawiera najwięcej selenu, magnezu i potasu.

Działanie

Kasza kukurydziana ze względu na brak glutenu nie ma właściwości alergicznych. Dzięki temu, że jest lekkostrawna mogą ją jeść osoby mające problemy pokarmowe. Polecana jest także niemowlakom, którym od 5 miesiąca życia rozszerza się dietę. O spożywaniu kaszy kukurydzianej powinny pamiętać osoby chorujące na zaćmę, ponieważ zawarta w niej luteina wpływa na poprawę wzroku. Dostarcza organizmowi selen, który wzmacnia odporność, reguluje działanie tarczycy i pomaga zneutralizować wzmożoną nerwowość. Pierwiastek ten wraz z magnezem i potasem pomagają w koncentracji oraz oczyszczają organizm z toksyn.

Zastosowanie

Z kaszy kukurydzianej można przygotować zarówno dania na słodko , jak i na wytrawnie. Z jej udziałem powstają smaczne sałatki i farsze. Świetnie sprawdza się także jako zagęszczenie do zup i sosów. Ponadto świetnie odnajduje się w deserach i ciastach.
Polenta z warzywami

Polenta z warzywami

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Polenta z soczewicą

Polenta z soczewicą

cris cris
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: