Słownik kulinarny

k

Kasza owsiana

Kasza owsiana
fot. Fotolia
Kasza owsianawyrabiana jest z ziaren owsa. Mało znana i niezbyt popularna w kuchni polskiej. Siostra zdrowych płatków owsianych. Przewyższa je w zawartości błonnika . Ponadto, dostarcza więcej składników mineralnych niż cieszące się uznaniem płatki. Konsumując potrawy na bazie kaszy owsianej szybko osiągamy uczucie sytości.

Zawartość

Kasza owsiana podobnie jak inne kasze bogata jest w witaminy B1, B2 oraz E. Dostarcza organizmowi duże ilości żelaza, magnezu, wapnia oraz cynku. Dzięki niej wyrównywane zostają niedobory kwasu foliowego. Spożywając kaszę owsianą możemy liczyć na to, że dostarczymy sobie duże ilości błonnika oraz białka o wysokiej wartości odżywczej. Kasza owsiana stanowi źródło, takich związków jak fruktany, które stabilizują gospodarkę hormonalną i mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy.

Działanie

Kasza owsiana pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny oraz układ pokarmowy. Zawarty w niej błonnik reguluje metabolizm i wspomaga trawienie. Błonnik wraz z fruktanami wpływa też na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Składniki obecne w kaszy owsianej sprawiają, że działa ona ochronnie i odżywczo na jelita. Regularne spożywanie tego rodzaju kaszy wywiera pozytywny wpływ na kondycję skóry oraz włosów. Uważa się także, że kasza owsiana ma właściwości przeciwnowotworowe.

Zastosowanie

Kasza owsiana idealnie sprawdza się w deserach. Z powodzeniem można podawać ją na słodko z owocami lub sosami. Świetnie smakuje także we wszelkich zupach mlecznych. Warto nią zagęszczać sosy oraz zupy. Opłaca się postawić na nią jako na dodatek do kotletów i oryginalnych farszów.