xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kasza pęczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kasza pęczak z warzywami może być podawana jako dodatek do dania głównego lub sama może być pysznym i sycącym daniem idealnym na obiad.

Kasza pęczak z warzywami

Składniki:

Kasza pęczak z warzywami

Na kaszę

  • pół szklanki nieugotowanej kaszy pęczak
  • biała część pora (większa lub mniejsza, w zależności jak lubisz)
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków koperku
  • kilka łodyżek pietruszki
  • pieprz, sól
  • 1 marchewka
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z warzywami

Przygotowanie

Kaszę gotować w osolonej wodzie (stosować się do opakowania lub gotować w dużej ilości wody, tak aby kasza była dobrze przykryta). W między czasie obrać warzywa i pokroić na drobne kawałki.

Masło rozgrzać na patelni i dodać cebulę z czosnkiem, kiedy wydobędzie się przyjemny zapach i cebula zmięknie, dodać pokrojone pieczarki a marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa mieszać i dusić, aż zmiękną.

Kiedy kasza się ugotuje to dodać ją do warzyw i dokładnie wymieszać. Można podać z jajkiem sadzonym tak jak na zdjęciu.


Tagi:

kasza warzywa