ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Kasza pęczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kasza pęczak z parówkami, oraz duszonymi warzywami: kabaczkami, marchewką, pietruszką oraz porem w pomidorowym sosie.

Kasza pęczak z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza pęczak z warzywami

 

  • 4 cienkie parówki
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 młode kabaczki
  • por około 10 centymetrów jasną część
  • 2 łyżki oleju
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • szklanka pęczaku
  • 2 szklanki wody do gotowania kaszy

 

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z warzywami
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką masła na sypko, ( na jedną część kaszy bierzemy dwie objętości wody). Przygotowujemy warzywa, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, kabaczki także kroimy w dość dużą kostkę, por kroimy w drobną kostkę. Olej wlewamy na patelnię i wrzucamy marchewkę oraz pietruszkę, przykrywamy pokrywką. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojone kabaczki oraz por i nadal przykrywamy pokrywką, na koniec dodajemy pokrojone parówki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy połowę małego koncentratu pomidorowego i dolewamy wody tak, żeby warzywa były przykryte. Chwilę gotujemy, zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody ( łyżeczka mąki na pół szklanki wody). Smakujemy i jeszcze raz doprawiamy do smaku. Takim sosem polewamy ugotowaną kaszę pęczak. Podajemy wszystko gorące. 
Kasza pęczak z warzywami
Korzeń pietruszki oraz marchewki kroimy w kostkę .
Kasza pęczak z warzywami
Por, jasną część kroimy w drobniutką kosteczkę.
Kasza pęczak z warzywami
Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości.
Kasza pęczak z warzywami
Dodajemy przecier pomidorowy oraz podlewamy wodą.