Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii.

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

Składniki:

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami
Do usmażonej cebuli dodać przepłukane ziarna kaszy pęczak.

Na dużej patelni rozpuścić  olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.  Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać.

ETAP 2:

Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami
Do kaszy dodać skrojone pomidory i szparagi.

Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem.

Smacznego