Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kasza perłowa na sypko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kaszę tak przygotowaną możemy podawać jako danie obiadowe z różnymi dodatkami, lub jako danie Wigilijne z sosem grzybowym lub śliwkami.

Kasza perłowa na sypko

Składniki:

Kasza perłowa na sypko

 

  • 30 dkg kaszy perłowej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka tłuszczu (olej),
  • sól,
  • natka pietruszki
  • lub koperek

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza perłowa na sypko
KASZA PERŁOWA NA SYPKO Kaszę dobrze wypłukać i odsączyć na sicie. Do wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu i soli włożyć kaszę i mieszając zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień na minimum i podgotować na cieplnej płytce ok. 10-15 min. Naczynie przykryć, szczelnie owinąć białym papierem, kocem oraz folią i pozostawić 4 godziny. Następnie dobrze utajoną (ugotowaną) gorącą rozkładamy na talerzach jako pojedyncze porcje, lub na półmisek czy w salaterce.. Kaszę perłową można podawać z sosem, np. grzybowym i surówką, jako dodatek do jaj sadzonych ma szpinaku, do jaj w śmietanie, lub jako dodatek do zup podprawianych.