marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kasza zapiekana z mięsem i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kasze mają duże zastosowania w daniach,np.do nadziewania warzyw,czyli papryk, kasze z wody oraz właśnie zapiekane.

Kasza zapiekana z mięsem i grzybami

Składniki:

Kasza zapiekana z mięsem i grzybami

 

  • 2 duże woreczki kaszy jęczmiennej,
  • 40 dag.grzybów leśnych lub pieczarek,
  • 200 g.mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • tłuszcz do naczynia żaroodpornego,
  • 1/2 l.wody,
  • 1 cebula,
  • 15 dag.startego żółtego sera,np.dziurawca,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kasza zapiekana z mięsem i grzybami
Wodę na kaszę posolić i zagotować, po czym wrzucić na wrzątek dwa duże woreczki kaszy jęczmiennej. Gotować dopóki kasza nie spęcznieje w folii, wtedy to wyjąć łopatką na płaski talerz, ostudzić i wypakować z przeciętych woreczków. Mięso mielone gotowe przesmażyć na oleju z posiekaną cebulką i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Grzyby namoczyć na noc lub sparzyć wrzątkiem i odlać z nich wodę, następnie wymieszać z kaszą i mięsem. Naczynie żaroodporne natłuścić, piekarnik nagrzać do 175-180 st. C. Kaszę z mięsem i grzybami przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Wstawić naczynie do piekarnika na 30 min. Gotowe danie wyjąć z piekarnika w rękawicach kuchennych i podzielić na cztery porcje, przełożyć na talerze i jeść wraz z sałatą w śmietanie.