bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Kaszanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Kaszanka

Składniki:

Kaszanka

 

  • trzustki, l l krwi wieprzowej, pieprz, sól do smaku, grube jelita wieprzowe długości 50 cm

Sposób przygotowania:

Kaszanka
Do małego garnka wlać 1,5 l wody i kiedy woda zakipi wrzucić słoninę i gotować 5 min. Następnie słoniną wyjąć i wrzucić kaszę, którą gotować 30 min. mieszając. Kaszę zdjąć z ognia i postawić w chłodnym miejscu. Do drugiego 5-litrowego garnka wrzucić płuca, serce, nerki, trzustkę i zalać zimną wodą. Doprowadzić do stanu wrzenia i gotować 30 min., a potem wrzucić wątrobę i gotować wszystko jeszcze 10 min. Następnie wyjąć z garnka i ostudzić. Wody z garnka nie wylewać, lecz ostudzić, .gdyż przyda się do kaszanki. Gdy wszystko ostygło, wymyć jelita i wrzucić na godzinę do dobrze osolonej wody. Na l l wody wsypać 30 dag soli. Potem ugotowane podroby pokroić w kostkę. Słoniną też pokroić w kostką. Następnie wrzucić wszystko do dużego naczynia i dodać rozgotowaną kaszę, sól do smaku, pieprz, krew wieprzową i wodę, gdzie uprzednio gotowaliśmy podroby. Wszystko dokładnie wymieszać i wziąć jelita. W każdym jelicie należy zostawić po obu stronach 3 cm pustego miejsca. Związać jelita nitką z jednej strony i do drugiego otworu wstawić lejek i wpychać tam rozrobioną masę. Do pełna nie nalewać, bo przy pieczeniu jelito może pęknąć. W odległości 3 cm od końca jelita znów związać nitką. Po zrobieniu wszystkich kaszanek ułożyć je na blachę, którą należy wy¬smarować słoniną i wstawić do mocno nagrzanego pieca i piec 1,5 godz. Podczas pieczenia po 45 min. kaszankę należy przewrócić na drugą stronę i piec następne 45 min. Potem wyjąć z pieca i zdjąć z blach. Kaszankę można jeść gorącą albo zimną.

Tagi:

kasza kasze