dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Kaszka manna z owocowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pozywna i lekkostrawna kaszka manna ugotowana na mleku a podana z musem z owoców jagodowych. Bardzo lubiana przez dzieci.

Kaszka manna z owocowym musem

Składniki:

Kaszka manna z owocowym musem

 

  • szklanka mleka
  • 1/4 szkl kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 0,5 szkl musu z owoców jagodowych (truskawek, malin, poziomek itd.) świeżego lub mrozonego

Sposób przygotowania:

Kaszka manna z owocowym musem
Garnek zwilżamy woda, wlewamy mleko (kaszke można ugotowac też na wodzie w wersji bezmlecznej) i podgrzewamy. W tym czasie przygotowujemy kaszę manną, odmierzając w szklance. Kiedy mleko zacznie sie gotować, zmniejszamy płomień. Najpierw dodajemy masło i mieszamy, następnie wsypujemy cienkim strumieniem kasze cały czas mieszając, dodajemy też domowy syrop malinowy (możemy tez dosłodzic cukrem czy syropem klonowym). Kaszę mieszamy i gotujemy aż zacznie gęstnieć. Kaszke przekładamy łyzka do miseczki na przemian z musem owocowym. Podajemy natychmiast.