Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka manna z sosem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaszka manna nadziewana dżemem brzoskwiniowym, polana balsamiczny sosem miodowo-maślanym.

Kaszka manna z sosem balsamicznym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka manna z sosem balsamicznym

 

  • 3 szklanki mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżeczki dżemu brzoskwiniowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki masła
  • suszona żurawina - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kaszka manna z sosem balsamicznym
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, powoli wsypywać do niego kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. 3 kokilki opłukać zimną wodą. Do kokilek nałożyć ugotowaną kaszę do połowy ich wysokości. Do każdej porcji kaszy włożyć po 1 łyżeczce dżemu. Na wierzch rozłożyć resztę kaszy. Kaszę odstawić na ok. pół godziny. Przygotować sos. Na suchą patelnię wylać miód. Podgrzewać go, aż zacznie się mocno pienić. Wlać ocet. Podgrzewać dalej, cały czas mieszając, aż ok. 1/3 płynu odparuje. Wyłączyć gaz, dodać masło. Mieszać energicznie, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Sos ostudzić. Kaszkę delikatnie wyjąć z kokilek, ułożyć na talerzykach, polać sosem, posypać suszoną żurawiną.
Kaszka manna z sosem balsamicznym
Kaszka manna ugotowana na mleku z dodatkiem cukru waniliowego.
Kaszka manna z sosem balsamicznym
Dżem brzoskwiniowy nałożony do każdej porcji kaszki.
Kaszka manna z sosem balsamicznym
Ocet balsamiczny wlany do pieniącego się miodu.
Kaszka manna z sosem balsamicznym
Masło dodane do zredukowanego octu z miodem.