misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kaszka starokawalerska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne...

Kaszka starokawalerska

Składniki:

Kaszka starokawalerska

 

  • cebula duża
  • fasola konserwowa 1 puszka
  • kasza jęczmienna 20 dag
  • seler 1/4 szt
  • marchewka
  • pietruszka
  • koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
  • parówki 20 dag
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • kostka rosołowa grzybowa
  • masło lub śmietana kilka łyżek

Sposób przygotowania:

Kaszka starokawalerska
Kaszę ugotować na sypko w esencjonalnym rosole z kostki, odcedzić, wymieszać z 2 łyżkami masła. Jarzyny oczyścić, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebulę drobniutko posiekać, udusić na tłuszczu bez rumienienia, dodać warzywa i dalej dusić na małym ogniu, stale mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i wędlinę i chwilę dalej dusić. Fasole odcedzić z zalewy, wymieszać z sosem jarzynowym i kaszą. Doprawić do smaku cząbrem, solą i pieprzem, posypać posiekaną zieleniną. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne.