Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kaszka z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Waniliowa kaszka manna ze smażonymi w karmelu czereśniami. Prosty deser, jednak trudno mu się oprzeć:)

Kaszka z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaszka z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Kaszka z czereśniami
Czereśnie umyć, wypestkować. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić czereśnie. Podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż karmel się rozpuści, a płyn odparuje. Czereśnie przestudzić. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę manną i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu przez ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Kaszę lekko przestudzić, podzielić na porcje. Na kaszy rozłożyć czereśnie i podawać.
Kaszka z czereśniami
Umyte i pozbawione pestek świeże czereśnie.
Kaszka z czereśniami
Cukier rozsypany na suchej rozgrzanej patelni i podgrzewany.
Kaszka z czereśniami
Czereśnie wrzucone do złotego karmelu z cukru.
Kaszka z czereśniami
Kaszka manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.