SUPERPRZEPIS

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce

  • kar.mal
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce Więcej zdjęć (2)

Pyszne orzeźwiające kaszotto z aromatyczną miętą i kolendrą podane z tofu w złocistej panierce z powodzeniem zastąpi mięsny posiłek na rodzinnym obiedzie.

Składniki:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce

 

  • 300 g kaszy kuskus
  • 250 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 6 marchewek
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 opakowanie tofu
  • 50g tartego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku

 

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 ml bulionu
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • Bułka tarta
  • Pietruszka
  • 6 listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 1 łyżka świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • Olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce

ETAP 1:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce
Tofu można również zalać marynatą dzień wcześniej i zostawić na noc.

Tofu kroimy na centymetrowe plastry, a następnie jeszcze na pół (powinno wyjść 20 kawałków). Zalewamy je sosem sojowym i pozostawiamy na czas przygotowania reszty składników.

ETAP 2:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce
Połączenie mięty i kolendry jest dla dania bardzo orzeźwiające.

Groszek gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy. Na patelni (najlepiej w woku) podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy również pokrojone w kostkę papryki, pokrojony w plasterki czosnek oraz poszatkowane zioła: pietruszkę, miętę i kolendrę. Smażymy chwilę, dodajemy groszek i zdejmujemy z ognia.

ETAP 3:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce
Można pominąć przygotowywanie marchewkowego makaronu i marchewkę dodać do kaszy pokrojoną w kostkę.

Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki robimy z niej wstążki.
Z tofu odlewamy marynatę i panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku potem w bułce tartej wymieszanej z parmezanem w stosunku 2:1. Smażymy je na rozgrzanym oleju kokosowym.

ETAP 4:

Kaszotto z tofu w parmezanowej panierce
Tofu smażone na oleju kokosowym pięknie pachnie.

W czasie smażenia gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut marchewkowy makaron oraz przygotowujemy kuskus: wsypujemy go na patelnię i zalewamy taką ilością gorącego bulionu, aby przykrył kaszę. Tak przygotowane danie podgrzewamy na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po nałożeniu na talerze marchewkę doprawiamy z wierzchu świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy całość pietruszką.

Tagi:

ser tofu