superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Kaszubskie ciasto z fasoli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto przygotowane bez grama mąki.

Kaszubskie ciasto z fasoli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kaszubskie ciasto z fasoli

 

  • ( na małą blachę )
  • 4 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g fasoli Jaś
  • 25 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 słoiczka domowych konfitur z czarnej porzeczki
  • cukier puder na lukier
  • 1/2 kieliszki rumu do lukru

Sposób przygotowania:

Kaszubskie ciasto z fasoli
Fasolę gotujemy na wpół twardo. Studzimy i obieramy ze skórki. Mielimy razem z migdałami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Do żółtek dodajemy zmieloną fasolę z migdałami. Całość mieszamy mikserem.Dodajemy bułkę tartą. Białka ubijamy i dodajemy do masy.Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w 180 około 45 - 50 minut w zależności od piekarnika i formy do pieczenia. sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części, które przekładamy konfiturą z czarnych porzeczek. Lukier : Do filiżanki wlewamy rum i nieco wrzącej wody i dodajemy po trochu cukru pudru ciągle mieszając aż osiągniemy idealną konsystencję dla lukru. Cukru dodajemy na wyczucie, aby nie był zbyt lejący. Polewamy nim ciasto
Kaszubskie ciasto z fasoli
Bardzo smaczne ciasto. Polecam każdemu :)