edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kaszubskie placuszki z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ten deser-przekąska pochodzi z regionalnej kuchni kaszubskiej. W oryginale placuszki mają kształt kwadratu i smażone są na smalcu. Do ich przygotowania świetnie nadają się pozostałe z obiadu ziemniaki.

Kaszubskie placuszki z ziemniaków

Składniki:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków

 

DODATKI do wyboru:

  • marmolada lub dżem
  • kwaśna śmietana i cukier
  • świeże owoce

Sposób przygotowania:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków

ETAP 1:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków
Z podanych składników zagnieść ciasto na placuszki.

Jajko roztrzepać, jego część odłożyć do smarowania placuszków.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich szczyptę soli, miękkie masło, mąkę i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto.

ETAP 2:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków
Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować.

Ciasto rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów.

ETAP 3:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków
Z rozwałkowanego ciasta wykroić placuszki.

Z ciasta wyciąć niewielką foremką dowolne kształty, lub pokroić je w kwadraty, co jest zdecydowanie wygodniejsze.

ETAP 4:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków
Placuszki posmarować roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.

Każdego placuszka posmarować z obu stron pozostałym roztrzepanym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej.

ETAP 5:

Kaszubskie placuszki z ziemniaków
Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.


Tagi:

ziemniaki