zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kawa czy czekolada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dla wielbicieli mocnego smaku kawy i czekolady

Kawa czy czekolada

Składniki:

Kawa czy czekolada

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kako
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • tabliczka czekolady (gorzka lub mleczna)

 

  • Masa:
  • 500 ml mleka
  • 500 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 150 gram masła
  • niepełna szklanka mąki
  • 6-7 łyżek mocnego naparu z kawy.

 

  • Lukier kawowy:
  • 250 gram cukru
  • 125 ml mleka
  • łyżka mocnego naparu z kawy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kawa czy czekolada
Ciasto:
W makutrze ucieramy jajka, cukier i olej. Kiedy otrzymamy gładką masę dodajemy startą na tarce czekoladę i kakao, wciąż ucierając dodajemy na przemian po trochę mąki i mleka.
bardzo ważne jest, aby te dwa skłądniki dodawać na przemian. Na koniec wsypujemy jeszczę sodkę. Ciasto przelewamy do blachy i pieczemy w 180 C przez ok godzinę.


Masa:
Mleko wlać do garnka i postawić na ogień, doprowadzić do wrzenia. Żółtka ucierać mikserem z cukrem, aż do momentu kiedy zrobią się białe. Dodać mąkę, miksować aż do powstania jednolitej masy. Nie przerywając miksowania powoli dolewamy wrzące mleko. Zmiksowaną masę ponownie przełożyć do garnka i postawić na ogień. Roztopić w niej masło, dolać śmietankę i napar z kawy. Mieszać tak długo aż powstanie gęsta masa.

Lukier:
Do garnka wsypać cukier, wstawić na ogień wlać mleko. Mieszać tak długo aż mocno zgęstnieje. Następnie przełożyć do miski i ucierać wałkiem, rozrzedzić łyżką naparu z kawy.
Pozostawić na chwilę do ostygnięcia.

Upieczone ciasto należy przekroić wzdłuż. Posmarować masą, przyłożyć, a na wierzch wylać lukier, posypać lekko kakao.