LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kawa i kogel mogel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Fantastyczny, nowy smak kawy.

Kawa i kogel mogel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawa i kogel mogel

  • Na jedną porcję:
  • kawa 1-2 łyżeczki
  • żółtko 1
  • cukier 4 łyżeczki
  • cynamon lub wiórki czekolady
  • rum (dla wzmożenia smaku i aromatu) 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kawa i kogel mogel
Żóltko wrzucic do kubeczka, dodac cukier i razem utrzec do białości (aż pojawi się pianka).
Kawę zaparzyc bezpośrednio w szklance lub ekspresie. (Dodac rum). Dobrze, jeśli szklanka jest przezroczysta, wówczas uzyskamy super efekt wizualny.
Do szklanki z kawą delikatnie, powoli, za pomocą łyżeczki wylewamy kogel mogel. Następnie posypujemy cynamonem lub wiórkami czekolady. Tak podana kawa nie wymaga już "towarzystwa" ciasteczek.
Kawa i kogel mogel
Przygotowanie w kubku żółtka z cukrem do kogla mogla.
Kawa i kogel mogel
Gotowy, utarty w kubeczku do białości kogel mogel.
Kawa i kogel mogel
Zaparzona kawa rozpuszczalna w przezroczystej szklance.
Kawa i kogel mogel
Wlewanie kogla mogla do zaparzonej kawy rozpuszczalnej.

Tagi:

kawa czekolada