Kawa nie tylko do deserów

  • 1

Szef kuchni Akademii Smaku Siemens Konrad Birek podpowiada jak dobrze i ze smakiem wykorzystać kawę w kuchni. Poznajcie inspirujące przepisy!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kawa nie tylko do deserów

Konrad Birek - szef kuchni Akademii Smaku Siemens podczas ostatnich warsztatów Akademii z kawą w roli głównej zainteresował się wykorzystaniem kawy w kuchni: „Moim zdaniem nie ma żadnych granic ani barier, jeśli chodzi, do czego powinniśmy wykorzystywać kawę. Możemy ją stosować śmiało do jagnięciny, do wątróbki cielęcej – tak jak to dzisiaj robiliśmy.

Możemy ją wykorzystać jako dodatek do zup, sosów, a nawet dań głównych. Dzisiaj daniem głównym były polędwiczki wieprzowe z sosem na bazie wina , szalotek, ziół, czekolady i połączyliśmy całość z kawą. Rezultat końcowy był całkowicie genialny!”

Przepisy na inspirujące potrawy – wspomniane polędwiczki, ale też wątróbki cielęce, krem z kalafiora z pianką kawową i pyszne gruszki znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens!

                                            

http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/12/30/img6Nfipo.jpg