agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kawa po turecku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kawa po turecku z kardamonem

Kawa po turecku.

Składniki:

Kawa po turecku.

 

  • woda zimna 3 szklanki
  • kawa drobno mielona 4 łyżeczki
  • cukier brązowy 3 łyżeczki
  • kardamon 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Kawa po turecku.
Kawę ulubionej marki wymieszać z cukrem brązowym i kardamonem, wymieszać dokładnie i zalać zimną wodą, następnie doprowadzić całość do wrzenia. Zdjąć kawę aby piana mogła spokojnie osiąść, czynność powtórzyć dwukrotnie, można trzykrotnie zagotować a następnie odstawić na kilka minut. Lekko zamieszać całość, jeszcze raz zagotować. Tak uzyskaną kawę należy przelać do filiżanek, należy poczekać aż fusy opadną na dno, nie należy mieszać kawy. Moc kawy oraz jej walory smakowe i aromatyczne zależą od tego, ile razy będziemy ją parzyć. Podawać jako dodatek do ciast i deserów. Kawa smakuje wybornie.

Tagi:

kawa