Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Kawa potrójnie kawowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

pyszna kawa pod puszystą czapą

Kawa potrójnie kawowa

Składniki:

Kawa potrójnie kawowa

 

  • 2 czubate łyżeczki kawy mielonej Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2-4 łyżeczki syropu kawowego do deserów
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 szczypty kakao naturalnego

Sposób przygotowania:

Kawa potrójnie kawowa
Kawę wsypać do podgrzanej "łapki" ekspresu ciśnieniowego ręcznego - zaparzyć i rozlać do dwóch filiżanek - w każdej powinno być nie więcej niż 1/2 filiżanki naparu. Mocno schłodzoną śmietankę ubijać spieniaczem do mleka dosypując cukier puder i kawę rozpuszczalną. Gdy piana będzie sztywna nałożyć ją na wierzch zaparzonej kawy zostawiając ok. 2 łyżeczek. Środek nałożonej śmietany polać syropem kawowym i nałożyć pozostałą śmietanę. Oprószyć odrobinką kakao naturalnego.

Tagi:

kawa deser desery