zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kawałki indyka w pikantnym sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatne mięso indyka w pikantnym sosie z kolendrą i curry, polecam, wyszło przepysznie!

Kawałki indyka w pikantnym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kawałki indyka w pikantnym sosie

 

  • Około kg mięsa z indyka
  • Cebula
  • marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • Smalec
  • Sos sojowy grzybowy 2 łyżki
  • pieprz młotkowany z kolendrą pełna łyżeczka
  • Curry indyjskie płaska łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi łyżka
  • Sól morska cytrynowa pół łyżeczki
  • Chilli wg smaku ( u mnie ¼ łyżeczki )
  • Papryka słodka 2 łyżki
  • 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Bukiet smaku 2 łyżeczki
  • 2 łyżki śmietany + 2 łyżki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia
  • ilość przypraw orientacyjna, każdy doprawia wg własnego smaku

 

Sposób przygotowania:

Kawałki indyka w pikantnym sosie
Mięso myję i dzielę na średniej wielkości kawałki . Użyłam mięsa z udźca indyka. Cebulę , marchew i czosnek obieram .

W garnku topię smalec i podsmażam cebulę , dodaję mięso, plasterki czosnku, kawałki marchwi, duszę całość aż mięso puści sok. Po tym czasie dodaję przyprawy, mieszam i podlewam gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem około godziny, do miękkości mięsa.

Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam skrobią rozmieszaną ze śmietaną. Jeśli jest potrzeba doprawiam solą. Całość doprowadzam do wrzenia .

Podałam z brązowym ryżem i ogórkami konserwowymi.
Kawałki indyka w pikantnym sosie
Etap 1 Mięso myję i dzielę na średniej wielkości kawałki . Użyłam mięsa z udźca indyka. Cebulę , marchew i czosnek obieram . W garnku topię smalec i podsmażam
Kawałki indyka w pikantnym sosie
Etap 2 Po tym czasie dodaję przyprawy, mieszam i podlewam gorącą wodą. Gotuję pod przykryciem około godziny, do miękkości mięsa.