SUPERPRZEPIS

Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki

  • Ankha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki Więcej zdjęć (5)

Kawior po żydowsku to rodzaj pasty przygotowanej z wątróbek drobiowych, gotowanych jaj i cebuli. Prosty i bardzo smaczny.

Składniki:

Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki

 

  • 20 dag wątróbek drobiowych ( tu z kurczaka)
  • 2 cebule
  • 2 jajka na twardo
  • ogórek kiszony
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pieprz świeżo zmielony
  • nieco pietruszki świeżej
  • sól
  • olej do podsmażenia i dodatkowo 2-3 łyżki do pasty

 

Sposób przygotowania:

Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki
Wątróbki drobiowe opłukałam, oczyściłam z błonek i skrzepów. Posiekałam je jak najdrobniej po czym wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Krótko podsmażyłam tak by wątróbka straciła surowy smak. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam. Posiekałam też jajka i ogórka kiszonego ( nie występuje w tradycyjnych recepturach). W misce połączyłam wszystkie składniki - wątróbkę, jajka, cebulę, ogórka. Dla lepszej konsystencji dolałam nieco oleju. Posiekałam parę gałązek pietruszki. Przyprawiłam przeciśniętym czosnkiem, pieprzem świeżo zmielonym i solą. Odstawiłam w chłodne miejsce tak by się "przegryzły" smaki. Super pasta do ciemnego pieczywa.
Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki
Jajka które wcześniej ugotowałam pokroiłam w kostkę
Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki
Cebulę również pokroiłam a potem zeszkliłam na tłuszczu
Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki
Wątróbkę drobiową krótko podsmażyłam tak żeby nie była krwista
Kawior po żydowsku czyli pasta z wątróbki
Wszystkie składniki wymieszałam w misce