Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kawka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Torcik z masa kawową i masą budyniową

Kawka

Składniki:

Kawka

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g margaryny
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • Masa kawowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 30g kawy rozpuszczalnej , np.Kawa Nescafe Creme lub kawy cappuccino
  • 2 opakowania bitej śmietany
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 5-6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Kawka
Biszkopt ciemny: 4 białka ubić z 4 łyżkami cukru, dodać żółtka ,3 łyżki mąki , 1 łyżkę kakao i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min UPIEC 2 TAKIE BISZKOPTY!! Masa budyniowa: Rodzynki sparzyć. Budynie ugotować na mleku. Margarynę utrzeć z cukrem na gładka masę, dodać ostudzony budyń i rodzynki. Masa kawowa: W zagotowanym mleku rozpuścić kawę - odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. - ostudzić. Do kawy wsypać obie śnieżki i ubić na końcu dodać żelatynę i delikatnie wymieszać. Na jeden biszkopt wyłożyć masę budyniową na to masę kawową i biszkopt polać czekoladowa polewą