aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kawowe z rogalikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kawowe z rogalikami- apetycznie wygladające ciasto z rogalikami i masą o smaku kawy oraz bitą śmietanką.

Kawowe z rogalikami

Składniki:

Kawowe z rogalikami

 

  • Ciasto z płatkami:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3/4 szkl płatków czekoladowych śniadaniowych
  • 1 łyżeczka sody
  • Masa kawowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 masło
  • 4 żółtka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Masa śmietankowa:
  • 600 ml śmietanki
  • 3 łyżki żelatyny
  • ¼ szkl wrzątku
  • 4 łyżki kakao rozpuszczalne
  • Cukier puder do smaku
  • Rogaliki:
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 dag drożdże
  • 25 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 słoiczek marmolady

Sposób przygotowania:

Kawowe z rogalikami
Ciasto z płatkami: Białka ubić na sztywną z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi- dodać do ciasta. Upiec na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.

Rogaliki: Drożdże torzkę podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki pszennej, soli i drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce lub na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę marmolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.

Masa kawowa: W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol do smaku.

Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy i dodajemy letnią żelatynę. Dodajemy kakao i cukier puder do smaku. Mieszamy.

Przełożenie: Ciasto z płatkami-masa kawowa- rogaliki- masa śmietankowa- dekoracja startą czekoladą. 

Tagi:

ciasto