jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kawowy przekładaniec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kawowy przekładaniec doskonały do popołudniowej kawy i herbaty

Kawowy przekładaniec bez pieczenia

Składniki:

Kawowy przekładaniec bez pieczenia

 

  • 30 dag herbatników
  • 17 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 kieliszki wiśniówki
  • wiśnie z kompotu- do dekoracji
  • masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Kawowy przekładaniec bez pieczenia
Kawę rozpuszczalną zalać 2 łyżkami gorącej wody. Przecedzić zaparzoną w szklance kawę i połączyć z alkoholem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać powoli wystudzoną kawe rozpuszczalną, doadać stopniowo żółtka. Herbatniki obficie polać kawą z alkoholem i ułożyć w prostokątnej formie wysmarowanej masłem. Na niej ułożyć warstwę masy, warstwę wilgotnych herbatników, aż do wyczerpania składników- 3 łyżki masy zostawić do dekoracji. Wierzch stanowią herbatniki. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem zanurzyć formę w gorącej wodzie i wyłożyć przekładaniec na tacę. pozostałą masą posmarować wierzch ciasta i dekorować go wiśniami.

Tagi:

kawa