SUPERPRZEPIS

Keczup domowej produkcji

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Keczup domowej produkcji Więcej zdjęć (3)

Wszyscy robią domowy keczup więc i ja spróbowałam zrobić swój wzorując się na kilku przepisach i zrobiłam - wyszedł bardzo pyszny.

Składniki:

Keczup domowej produkcji

 

Sposób przygotowania:

Keczup domowej produkcji
Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie przełożyć do garnka, przykryć i rozgotować. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez przecierak. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju do cebuli dodać starte na grubej tarce jabłka, marchew, seler i pietruszkę, całość przesmażyć razem jeszcze kilka minut w trakcie trzeba mieszać, aby się nie przypaliło.



Do dużego garnka przelać przetarte pomidory, dodać podsmażone warzywa, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, do garnka dosypać cukier, bazylię, chili oraz sól.



Garnek ustawić na niezbyt dużym palniku i gotować około 2 godzin po tym czasie zmiksować na gładki " mus". Zmiksowana masa już była gęsta choć ja jeszcze trzymałam na bardzo małym palniku około 1 godziny w trakcie dodając ocet, gałkę i cynamon.Gorący i gęsty keczup przelać do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia. Mi taka ilość przypraw wystarczyła, ale zawsze można doprawić na swój smak.
Keczup domowej produkcji
Starte na tarce warzywa podsmażyć z cebulą na oleju
Keczup domowej produkcji
Pomidory rozgotować i przetrzeć przez przecierak